16.05.2025
Aktualności
-
-
Rejonowe Igrzyska Dzieci w Piłce Nożnej Dziewcząt
07.05.2025 -
XXIV edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów"
07.05.2025Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego do udziału w XXIV edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa wielkopolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego) oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”. Finał wojewódzki odbędzie się 14 czerwca 2025 r. w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą. Konkurs odbywać się będzie na: Najlepszy regionalny produkt żywnościowy Najlepszą potrawę regionalną Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 30 maja 2025 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej). Dokumenty można składać: drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2025”, osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi al. Niepodległości 34 61-714 Poznań Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2025”. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP. za pośrednictwem e-Doręczeń na adres AE:PL-11756-53956-CSIAT-1 Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Kórniku. Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach): Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego: Produkty i przetwory mięsne Produkty i przetwory z ryb Produkty mleczne Miody Produkty regionalne pochodzenia roślinnego: Przetwory owocowe Przetwory warzywne Produkty zbożowe Wyroby cukiernicze Napoje regionalne: Napoje bezalkoholowe Napoje alkoholowe Inne produkty regionalne. Na najlepszą potrawę regionalną W konkursie udział biorą dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe. Mają one 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html. -
Informacja dla mieszkańców
05.05.2025
Informacje i Obwieszczenia
-
Zaproszenie na bezpłatny webinar skierowany do organizacji pozarządowych.
19.07.2024 -
Konkurs stypendialny dla romskich uczniów.
18.07.2024 -
Kompleksowe wsparcie inwestycyjne
02.10.2023 -
Badanie statystyczne z zakresu rolnictwa
30.08.2023Przypominamy, iż do 31 sierpnia br. na terenie całej Polski trwa badanie statystyczne z zakresu rolnictwa: Ankieta koniunktury w gospodarstwie rolnym (formularz AK-R). – Badanie obejmuje osoby fizyczne, osoby prawne i jednostki organizacyjne, które nie mają osobowości prawnej – podkreśla Karolina Banaszek, rzecznik prasowy prezesa GUS.